Hoe werkt het?

Terug naar de homepagina
De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit een verzameling zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. Zonnepanelen worden daarom ook wel ‘PV-systeem’ genoemd, naar de afkorting van de Engelse term: photovoltaic cell.

Zo werken zonnecellen

De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, wordt er aan de bovenkant een laagje fosfor toegevoegd en aan de onderkant een laag borium. Het geheel wordt ter bescherming tussen twee glasplaten geplaatst. Op die manier werken zonnecellen.

Van zonlicht naar stroom

Zodra er op een zonnepaneel zonlicht schijnt, worden er elektronen ‘losge­weekt’ uit de bovenkant van het paneel. Er ontstaat hierdoor een vrij elektron met een bijbehorend gat. Vanwege de ongelijke ladingverdeling ontstaat er een elektrisch veld op het grensvlak. Hierdoor kunnen de elektronen maar één kant op. Dit levert een spanningsverschil op tussen de boven- en de onderkant van het paneel. Door beide kanten op elkaar aan te sluiten, gaat er een stroom lopen. Eén enkele zonnecel levert maar 0,5 Volt. Het is daarom nodig om meerdere zonnecellen aan elkaar te koppelen. Daarom bestaat elk zonnepaneel uit meerdere zonnecellen.

De werking van een omvormer voor zonnepanelen

Zonnecellen leveren gelijkspanning. Voor een systeem dat aan een (openbaar) energienet is gekoppeld, zoals in woonhuizen, moet de gelijkspanning worden omgezet in wisselspanning. Hiervoor is een omvormer nodig. De omvormer (ook wel op z’n Engels inverter genoemd) wordt over het algemeen geplaatst in de meterkast of dicht bij de zonnepanelen. Dit gebeurt om de bekabeling zo kort mogelijk te houden. Bij een lange bekabeling is er namelijk energieverlies.

Een of meer omvormers

Via de omvormer wordt er wisselspanning aan het net of aan uw eigen installatie geleverd. Als er geen spanning op de omvormer staat vanuit het openbare elektriciteitsnet, schakelt de omvormer zichzelf uit. Dit gebeurt dus ook als de hoofdschakelaar in de meterkast wordt omgezet. Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie zijn geschakeld. Om de spanning over een gehele schakeling gelijk te krijgen, zijn er één of meer omvormers nodig.

Naast onze andere werkzaamheden leveren en plaatsen wij ook zonnepanelen. Wij maken ons hard voor goede kwaliteit, deskundige plaatsing, goede service en een scherpe prijs.

Solar installaties

Meest recente projecten